Tomatsoppa
Hemma hos mig bor det en som har odlat enorma mängder tomater denna sommar och jag gör mitt bästa för att ta hand om allt. Den här soppan är snabb, jäkligt god och enkel. Jag har i två kg tomater vilket är en rejäl laddning men det är bara till att halvera receptet så blir det till ca 4 pers.
Glutenfritt och Paleo
2 msk ghee eller vad du nu föredrar
3 hackade gula lökar
4 hackade vitlöksklyftor
2 kg färska tomater skurna i bitar
3-4 msk tomatpuré
12 dl grönsaksbuljong
2 msk vitvinsvinäger
Kryddor, gärna färska. Ta lite vad du har hemma. Kanske mejram och timjan eller varför inte persilja och basilika.
3 tsk salt och några rejäla varv med pepparkvarnen
Fräs lök och vitlök i ghee på medelhög värme i en stor och rymlig kastrull tills det blir glansigt och ”svettigt”. Tillsätt därefter tomaterna och tomatpuré och låt det fräsa ner i några minuter. I med buljong, vinäger och kryddor och låt det puttra i ca 20 min. Mixa slät och servera med färska kryddor och ny mald svartpeppar på toppen.