Mexikansk kycklingsoppa
Ungefär varannan vecka grillar jag ett par kycklingar i ugnen. Efteråt tar jag loss kött från ben och kokar buljong på benen och köttet det använder jag antingen som det är eller så har jag det i olika rätter under veckan. Här är en underbart värmande favorit som faktiskt går att göra på nolltid om man bara har kyckling och buljong i kylen. Soppan innehåller också en enchilada sås som jag också har i gjort i förväg. Den brukar jag förvara i frysen.
Glutenfritt och Paleo
2 msk kokosolja
1 hackad gul lök
4 hackade vitlöksklyftor
1 finhackad chili
2 tärnade paparikor
Salt och peppar
2 msk arrowrot
7 dl kycklingbuljong
3 dl enchiladasås
1 msk spiskummin
Rivet kött från en grillad kyckling
1 burk kokosgrädde
2 msk naturjäst (bjäst)
2 pressade limefrukter
1 mogen avokado
Flingsalt
1 rejäl kruka koriander
Gör så här
Ta en stadig tjockbottnad kastrull och sautera löken i kokosoljan på medelhög värme för att sedan tillsätta vitlök, paprika och chili. Salta och peppra. Pudra över arrowroten och tillsätt sedan långsamt kycklingbuljong. Därefter kommer enchiladasås, krossade tomater och spiskummin. Låt härligheten koka upp och tillsätt kycklingköttet. Det kan förslagsvis rivas med en gaffel innan det läggs i. Låt soppan stå och puttra en liten stund för att samla ihop sina smaker. Tillsätt kokosgrädde, naturjäst och pressad lime. Till serveringen toppas soppan med skivad avokado, färsk koriander och flingsalt.
Mums!