Fisk-och skaldjurssoppa

• 1 kg blåmusslor

• 4 dl vitt vin

• Salt

• 1 fänkål

• ½ kg persiljerot, morot, rotselleri och palsternacka

• 3 Schalottenlökar

• 3 vitlöksklyftor

• En skvätt olivolja

• 1 krm cayennepeppar

• 6 dl vatten

• 3 msk skaldjursfond

• 400 g vit fisk

• 150g skalade räkor

• Bladpersilja

Börja med att ta hand om musslorna genast att tvätta dem ordentligt och släng de musslor som inte stänger sig när man knackar på. Koka upp vin och salt och lägg därefter i musslorna och låt koka i 5 minuter. Lyft därefter upp musslorna och släng de musslor som inte har öppnats. Spara kokspadet till soppan. Hacka löken och dela fänkål och rotfrukter i delar.

Häll olivolja i botten på en rejäl gryta och fräs löken, rotfrukter och fänkål ca 3 minuter. Krydda med cayennepeppar och slå på spad, vatten och fond. Låt pluddra under lock i 10 minuter. Skär fisken bitar och lägg den soppan, samtidigt som du stänger av värmen lägger på locket igen och låt det stå i 5 minuter. Nu är soppan klar för att toppas med musslorna, räkorna och bladpersilja.

Föregående
Föregående

Rysk laxsoppa

Nästa
Nästa

Blomkålssoppa