Squashsoppa med julskinka
3 squash (vad heter squash i plural egentligen?)
3 stjälkar stjälkselleri
1 gul lök
3 vitlöksklyftor
Ett par nävar färsk spenat
2 msk ghee
1 lagerblad
1 julskinka eller annan skinka på ca 700 g från välbehandlad gris som fått leva ett schysst grisliv (min var rökt denna gången)
1 dl kokosgrädde
Salt och peppar
Ev ett par dl vatten att justera mängden med
Skär grönsakerna och hacka löken för att sedan fräsa det hela snabbt i en gryta med ghee i botten på en kastrull. Salta och peppra. Skiva skinkan och lägg den ovanpå grönsakerna i grytan. Lägg på ett lock och sänk värmen. Låt grytan stå och puttra på svag värme i ca 45 min. Det blir mycket vätska av grönsakerna och skinkan bidrar till en ljuvlig buljong bara man inte glömmer att sätta på locket. Lyft upp skinkan och skär den i småbitar. Ett annat sätt är att ta en gaffel och riva den. så den blir så finfördelad som möjligt. Lyft även upp lagerbladet ur grytan. Nu är det dags att hälla i kokosgrädden och ev lite mer vatten om så önskas. Därefter mixar du soppan slät med en mixerstav. Servera den sedan md skinkströsslet på toppen.