Citronkaka

En fräsch och fin dessert eller som kaka till kaffet. En snäll men god citronkaka, som min man utryckte det helt enkelt.

Glutenfri och paleo

Till fyllning

  • 3 äggulor

  • 3 ägg

  • 3 msk honung

  • 4 msk pressad lime

  • 1 msk lime zest

  • 6 msk kokosolja

Till botten

  • 5 dl mandelmjöl

  • 1 tsk bakpulver

  • En nypa salt

  • 2 äggvitor

  • 2 msk smält kokosolja

  • 3 msk honung

Vispa ihop ägg, äggulor och honung i en glasskål. Rör sedan ner limejos och zest. Placera skålen sedan över en gryta med sjudande vatten. Vispa tills smeten tjocknar och därefter lyfter du av den från grytan och lägger kokosoljan på smeten. Låt det smälta en minut och rör sedan ihop allt till en jämn smet. Sätt skålen i frysen i ca 2 h.

Sätt ugnen på 150 grader och smörj en pajform, gärna med löstagbar kant med kokosolja. Blanda de torra ingredienserna i en bunke och tillsätt sedan äggvitorna och den smälta kokosoljan. Blanda ihop till en deg och om degen blir för kladdig tillsätt lite mer mandelmjöl. Tryck ut den i formen och grädda sedan i ugnen i ca 40 minuter tills kakan är ljusbrun i kanterna. Låt kakan svalna helt.

Placera fyllningen så jämt det går på kakan och servera direkt, kanske med de sista hösthallonen och en kvist rosmarin. Det gifter sig!

Föregående
Föregående

Palsternacksbröd

Nästa
Nästa

Kokoskaka!