Kofta
2 msk kokosolja
700 g lammfärs
300 g lever. Lamm, kalv eller kanske kyckling lever
1 liten finhackad rödlök
1 finhackad chili
Salt och peppar
Till kryddblandningen
2 tsk garam masala
11/2 tsk mald kummin
1 tsk gurkmeja
1 tsk mald koriander
1/2 tsk chilipulver
Till såsen
1 liten finhackad rödlök
1 bit ingefära, i storlek som en tumme , finriven
2 finrivna vitlöksklyftor
1 finhackad chili
En bunke med korianderstjälkar, finhackade. Spara bladen till serveringen
400 g krossade tomater
1 msk tomatpuré
3 dl kött eller benbuljong
2 dl Kokosgrädde
Värm upp en stekpanna med till medium värme och lägg i kokosoljan och fräs löken i ca 10 minuter. Medans löken fräser kör du levern i en processor så att den blir en smet. Lyft löken upp och sätt sedan åt sidan Fräs därefter levern i samma panna. När levern har blivit en grynig massa häller du den i en stor bunke tillsammans med den råa lammfärsen, den stekta löken hälften av kryddblandningen, salt och peppar samt chili. Knåda ihop till en jämn smet och forma köttbullar som du därefter steker jämt bruna i pannan med ytterligare lite kokosolja. Lyft köttbullarna till sidan.
Nu är det dags för såsen. Fräs lök i 5 minuter och tillsätt därefter ingefära, vitlök, chili och korianderstjälkar och låt det fräsa i ytterligare ca 3 min. Tillsätt därefter resten av kryddblandningen och låt det fräsa med i ytterligare någon minut. I med vätskan dvs krossade tomater, tomatpuré, buljong och 1/3 av kokosgrädden. Låt härligheten puttra och resurs en kvart för att sedan låta såsen få sällskap genom att lägga ner köttbullarna i såsen och låta det puttra i ytterligare en kvart. Ringla över resten av kokosgrädden, strö över korianderbladen och servera. Förslagsvis tillsammans med blomkålsris.