Sötpotispaj

Steg 1

  • 2 msk ghee

  • En bit lever. Storlek lite efter tycke och smak beroende av vilket förhållande man har till lever.

  • 1 kg blandfärs

  • En stor gul lök, finhackad .

  • 1 stjälk selleri, finhackad.

  • 3 vitlöksklyftor, pressade.

  • 1 stor morot, finhackad.

  • 3 msk tomatpuré

  • 5 dl passerade tomater

  • Salt och peppar

  • 1 1/2 dl kokosgrädde

    Levern är inte nödvändig men höjer näringsinnehållet rejält. Själv tar en halv kalvlever som jag kör i matprocessorn så att det blir en smet. Därefter häller jag smeten i den varm panna med ghee. Låt den gryna till sig och tillsätt därefter köttfärsen. Låt det fräsa runt i ca 5 minuter. Tillsätt grönsakerna och låt det fräsa med ytterligare ett par minuter. Nu är det dags att röra ner tomatpuré och till sist de passerade tomaterna. På med lock och låt det stå och puttra på svag värme i ca 2 h. Tillsätt kokosgrädde och ge det ytterligare en halvtimme puttrandes under lock. Så nu är själva paj innehållet klart. Nu kan du antingen sätta det i kyl eller frys och fortsätta imorgon eller en annan dag eller kör du vidare så här.

Steg 2

  • 1 msk ghee

  • 1 gul lök, finhackad

  • 1 selleristjälk , finhackad

  • 1 morot, finhackad

  • 2 rejäla kvistar timjan

  • 1 lagerblad

    Sötpotatismos

  • 5 lagom stora sötpotatisar skurna i jämnstora bitar. (Lagom betyder i detta fallet inte hysteriskt stora)

  • 3/4 dl kokosgrädde

  • Salt och peppar efter smak och behag.

Sätt ugnen på 180 grader varmluft. Och fräs sedan lök till ett par minuter i en stor tjockbottnad kastrull. När den mjuknat tillsätt selleri och morot för att låta det fräsa med ett par minuter. Därefter häller du ner färsen som du gjorde klar tidigare. I med lagerblad och timjan, på med lock och låt puttra medan du fixar sötpotatisen. Skala och dela potatisen i lagom stora bitar och koka den sedan i lättsaltat vatten kokar tills den är mjuk. Ca 20 minuter. Häll sedan av vattnet ordentligt och mosa sötpotatisen med kokosgrädden och ev lite fett, typ ghee eller lite olivolja. Salta och peppra. Nu återgår vi till färsen och tar bort timjankvistar och lagerblad. Häll färs i en stor ugnsfast form och bred sedan sötpotatismoset på toppen. Kör i ugnen i ca en halvtimme.

Servera med en grönsallad.

Föregående
Föregående

Färspanna med sötpotatis och gurkmeja

Nästa
Nästa

Köttfärsgulash som soppa eller gryta