Vägen till enkelheten..

Det jag personligen har kommit fram till är att min pappa har rätt. Han har nämligen alltid sagt att det är lång väg till enkelheten. Mycket tänkvärt och så sant! Det är ju någonstans enkelheten vi har kommit ifrån och enkelheten vi saknar. Kolla bara in alla dessa matlagningsprogram och kanaler som kan ge vem som helst komplex. Vi tror att vi inte kan laga mat längre eftersom matlagning har gjorts tll något både främmande och avancerat bara för de som verkligen kan och helst har en form av kockbakrund. Tänk så ofta jag hör någon säga att de inte kan laga mat. Var kommer detta dåliga självförtroende ifrån? Klart du kan laga mat! Vi tror bara att vi kan värma på färdiga saker men mat har ju lagats i alla tider och det handlar om att få bra och näringsrik mat på bordet. Det är här enkelheten kommer in. Du behöver inte göra det svårt för dig utan plocka ihop protein och fibrer i form av en massa grönt. Hur vill du ha ditt protein tillagat? Kokt eller stekt? Hur vill du göra med resten? Rotfrukter och grönsaker? Rått, kokt eller kanske syrat. Fett då? Använder du dig av det bästa får du i dig det bästa. Vill du sedan svänga ihop något mer avancerat, jamen så gör du det när du har tid och lust. Annars håll dig till enkelheten. Och jag vet, det kan vara lång väg dit.

Fokus måste hamna på vad du stoppar i dig och inte på att det är krångliga recept. Satsa på enkla recept eller så plockar du helt enkelt bara ihop en måltid utan att krångla till det. Ju mer rutin ju lättare blir det. Våga ta plats och bygg dina måltider efter näringsinnehåll istället för att försöka svänga ihop avancerade måltider där förväntningar ligger skyhöga. Har du tid och lust hoppar du på recepten. Har du en vardag med knappt om tid? Bygg enkla måltider med rena produkter. Var tid har sitt och vardagen är enkelheten och det är som sagt lång väg dit. Det ska vara snabbt, lätt och nyttigt. Lämna nobelmiddagslagandet till de som tycker att det är viktigt. Du behöver något mycket viktigare. Du behöver lugn, näring, hälsa och inte minst enkelhet.

Hur tänker man kring näring då? Det jag har gjort klart för mig själv är vad jag har att välja mellan. Alternativ som inte finns på min näringslista går helt enkelt bort, finns liksom inte och det är inte förhandlingsbart. Jag öppnar kyl eller skafferi och väljer mitt protein. Kött, fågel, fisk eller kanske ägg. Jag försöker ligga lite före i planering eftersom jag vet av hur många och antal måltider som ska lagas inom det närmsta. Jag tar fram ur frys i god tid (har ingen mikro) tinar i kyl över natten, rekar grönsaker. Kål har vi alltid hemma och eftersom jag hela vintern har en rapande surkålsburk stående på köksbänken är tillgången konstant. Jag sätter en burk i veckan och visst, jag investerar hela 15 minuter men jag tänker att det återbetalas dels genom att fermenteringen bryter ner antinutrienter och ökar biotillgängligheten av vitaminer, särskilt B-och C-vitaminer och dels för att surkål är rikt på bakterier som bidrar till balanserad tarmflora. Fördelarna är nästan hur många som helst för hälsan och en egenskap som surkålen har som jag uppskattar enormt är förmågan den har att hjälpa Mmtsmältningen vid fet och stärkelserik mat. Surkålen är konserverad utan konserveringsmedel och sist men inte minst så är det jäkligt gott. Bästa tillbehöret helt enkelt och jag smaksätter efter tycke och smak när jag gör den. En av mina stora favoriter är dock curry eller varför inte dill/vitlök.

Det är det förbaskat krångligt att göra kloka val idag. Svårare än någonsin när vi fullständigt bombaderas från alla håll med reklam för alla möjliga märkliga produkter som vi har ett större eller mindre behov av. Vi blir också överröstade av alla dessa specialister och experter om hur vi ska bära oss åt, konsumera och äta. Men vi är där igen. Rena produkter som blomkål, grönkål, morötter, rödbetor, sötpotatis, fisk, smör och rent kött utan innehållsförteckning och utan krångel. Så enkelt som möjligt men det kan vara förbaskat lång väg dit. Till enkelheten.

Nästa
Nästa

Påminnelse till mig själv!