Vi har skaffat oss en ny norm. Hurra!
Nu har vi, som familj hållit oss undan spannmål, socker och till stor mån även mejeriprodukter i några år. I dag gör vi vad vi kan för att äta så näringstät och giftfritt som möjligt. En dag om månaden unnar vi oss att ”äta som folk”. Det innebär att det är den dagen vi har pekat på när någon i familjen har sagt att -Åh, vad det vore gott med lasagne. Önskemålen haglade i början men nu har tiden gått och igår när det var dags att ”äta som folk” igen fanns inte ett enda önskemål. Fantastiskt! Vi har helt enkelt ändrat normen och pizza resp brödhypen är äntligen bortarbetad. Vad käkade vi då? Jo, mackor till frukost, färdiga köttbullar och pulvermos till lunch en fika på läckert café och varma mackor på kvällen. Plus lite snask. Detta hade ungarna jublat över för ett par år sedan, men nu? Tja, nu verkar det mest handla om hyggen i att samlas kring något. Intressant, eller hur? Vi har tagit tillbaka makten över maten, ruckat på det som förväntas vara normalt och vi hade aldrig trott att vi en dag skulle sitta och vara ganska likgiltiga inför vad vi faktiskt skulle äta på just denna dagen. Nåja, vi går på krog eller café och det blir naturligtvis betydligt lättare när man äter som folk och inte behöver dissa hela menyn.
Vid något tillfälle var det en läsare som studsade över uttrycket ”äta som folk”. Precis som om jag skulle veta vad folk äter. Jag förstår att personen i fråga blev konfunderad. Jo, det uttrycket är snarare något jag skriver för att inte slita på ordet norm. Men för att försäkra mig om att jag inte använder det i diskussionen hemma så checkade jag med vår yngsta grabb i morse och på frågan om vad det uttrycket innebar för honom svarade han ”att äta fint med kniv och gaffel” och ”äta fint” är verkligen inget som vi går upp i.
Det var nämligen så att när vi bestämde oss för att lägga om kosten för några år sedan så blev det tydligt för alla i familjen att det var det inte var helt lätt. Vi gjorde det på ett sommarlov och skillnaden på ungarnas välmående i allt från kropp, knopp och själ var så stor fanns det inte riktigt någon väg tillbaka. Eftersom vi, själva, pappan och jag är konsekventa får vi också det till att funka fast när vi väl hade tagit beslutet så insåg vi att det var ganska körigt att parera livet efter ett sommarlov om vi ville hålla fast i de bra vanor alla hade fått. Barnen är idag 12, 14 och 19. Tre barn med helt olika behov och olika förutsättningar. Det de däremot har gemensamt är att de mår skit när de inte äter näringstät mat och skippar det som de inte mår bra av precis som alla människor. Nu har vi hållit på i några år och ungarna vet skillnaden och väljer gladeligen bort mat som inte tillför något. De har helt enkelt erfarenheten vid detta laget. De är synnerligen medvetna om att valet är aktivt och att det är inte helt lätt när normen är något annat. Den sk normen blir nämligen väldigt tydlig när barnen tex kommer upp i skolåldern.
När det gäller att prata med barn om mat så tycker jag att det är lika viktigt att diskutera detta som det är att prata om tex trafik.
Istället för att prata om vad man inte bör äta så bör vi lägga fokus på vad som ger kroppen det den behöver och hur man kommer åt det.
Varför kämpar nu en del av oss med att äta tex lever? Jo, vi gör det för att maten ska bli mer näringstät och vi vill tillföra kroppen det som kroppen behöver. Ganska ovanligt men jag tycker att vi gör en jätteinsats bara genom att lyfta ämnet och om fler gör samma sak sker en förändring . Och vem vet, vi kanske till och med får en ny norm. Vi är alla konsumenter och våra butiker speglar ganska tydligt vilka produkter som säljs mest. Lever är nog inte direkt en storsäljare, framförallt inte hos de yngre generationen som inte har erfarenhet av att äta inälvsmat och långt ifrån alla vet varför det är nyttigt.
Det krävs enormt mycket av en människa att göra vettiga produktval i en butik idag. Ska du göra val som gynnar dig och din kropp krävs kunskap och därför menar jag att det är viktigt att man pratar om varför och vad som är bra för din kropp. Då blir det självklart vad och varför andra saker inte är bra för dig och därmed blir typiska sällangrejor.