Att lyfta i flock
Våra tre barn har haft diverse fritidsaktiviteter genom åren. Det har varit allt från karate till kulturskola och tennis. Tre ungar med olika förutsättningar. En sak har de dock haft gemensamt och det är att de fastnat för segling. Vår äldsta grabb som seglat skuta de senare åren har sin första sommar utan segling på väldigt många år men de andra två seglar för fullt och jag och pappan har som vanligt stått på kajen och sett på ett fantastiskt exempel på vad ett aktivt ledarskap gör för gruppen.
Låt oss uppehålla oss lite kring ledarskapsproblemet.
I min vardag och i mitt liv är samarbete grunden för att lyckas. På mitt jobb skapar vi nya team varje gång vi börjar vårt arbetsblock och väldigt ofta känner vi inte varandra överhuvudtaget. Vi måste alla vara engagerade och delaktiga annars dansar vi inte särskilt graciöst ihop. Man kan säga att teamwork är en av mina specialiteter eftersom jag pysslat med detta i snart 35 år. Teamwork är gruppens förmåga att bli en gemensam kropp där alla behövs och vet vilken uppgift som ska göras och därigenom lyckas.. Tillsammans.
35 år av teamwork säger också att jag har lika lång erfarenhet av olika typer av ledarskap. I vuxenvärlden kan detta bli förbaskat trassligt och ofta så görs en höna av en fjäder. Nu menar jag inte att alla ledare är usla sådana, tvärtom, men jag har upplevt olika varianter och ofta blivit måttligt imponerad av ledarskap på alla nivåer. Ledarskapet kan vara ett problem i skola, i småföretag och politik och inte minst i självledarskap. Överallt ser jag olika sorters ledarskap. Vi går på kurser och lär oss hur och vad, men jag är ledsen, det är inte mycket som slår detta seglargänget. Tydligt ledarskap som träder in när det behövs, jobbar på som alla andra och är en självklar teammedlem och är bra förebild. Vad behövs för att få en så bra ledare? Jo, ett gäng som har en bra inkluderande kultur, som ser var stöttning behövs, tar i och backar upp varandra. Här har vi allt som behövs. Fantastiskt självledarskap hos dessa individer och de har tillsammans skapat ett grymt team med tydligt ledarskap.
Tänk, något av det finaste jag har sett beträffande ledarskap och detta gäng består av ungdomar mellan 15 och 20 år. Man visar, hjälper och är en jädrigt god förebild. Sicket gäng! Var har de fått detta från? Ringar på vattnet?
När man som vi har barn med funktionsvariation är det alltid svårt att vara syskon. I detta fallet en ansvarstagande lillebror som ofta får dra ett tungt lass eftersom vuxna vet att han är så ”duktig” på att ta hand om sin syster och kan hennes begränsningar. Här vill jag förresten säga att det handlar inte om att vara duktig utan snarare om att detta är hans verklighet. Han har en syster med Down syndrom och har i hela sitt liv levt med henne så självklart kan han henne utan och innan på ett helt naturligt sätt. Oftast tar vuxna den bekväma vägen och lägger ansvaret på honom men inte i denna klubben inte. Här har han kunnat vara sig själv och varit trygg i andra runt Doris. Sett hur hon har utvecklats och trivts samtidigt som han själv har fått vara sig själv utan att känna otrygghet eller ansvar.
Jag har alltså studerat ett gäng ungar som helt fördomsfritt med en sanslös ödmjukhet och grym coolhet har sett alla elever, lyft fram och varit tydliga i sina mål och budskap. Här ska det läras segling och här jobbar man tillsammans. De fångar alla, stöttar upp och visar just självledarskap, teambuilding och delar med sig av sin fina klubbkultur där alla är välkomna och inkluderade.
Det ställer krav på deltagarna att både se, lära och delta. Så här gör vi, så här är vi mot varandra och så här funkar det.
Och vet ni vad? Det är här jag ser att våra egna ungar lär sig hur man gör, hur det funkar och hur vi är mot varandra. Och sedan, som man säger i min yrkesbranch och som vi är så stolta över, så lyfter de i flock.
Och det bästa av allt, våra barn får vara med.
länk till https://www.ssdelfinen.se/