Vad är ”normal” mat?
Jag och min man vill att våra barn ska få en ny norm kring mat. Att inte en måltid ska cirkla kring tex pasta och ris. Genom att helt enkelt ta bort det så, måste vi äta mer grönsaker vilket ungarna också gör. Det har blivit normalt. Däremot ligger problemet utanför vårt hem. Vi har kommit så långt att grabbarna som idag är 18 och snart 11 väljer själva att äta så näringstät som möjligt. De vet allt om orsak och konsekvens och det är skönt att se hur ointressant pasta och bröd blir när man vet hur dåligt man mår av det.
Vi har en dag per månad då vi ”äter som folk”. Detta gör vi för att ruska om och inte minst påminna oss om hur det känns. Dessutom är det den dagen vi kan hänvisa till när vi snackar om sådant som kommer upp på vägen. Det kan vara allt från korv med bröd till prinsesstårta. Denna dag i månaden kan tex se ut så här: Mackor till frukost, pasta till lunch och som sist när det blev köttfärslimpa med potatis och lingonsylt. Alla är svullna , dästa, trötta och dessutom börjar vi gräla strax efter frukost (den slår aldrig fel) eftersom vi alla har så kort stubin redan där. Visst grälar vi annars också men inte på samma sätt och i normala fall har vi mer överskott till dessa diskussioner.
Killarna vet och Doris vet. Killarna kan komma vidare ut i livet och göra sina val och samtidigt veta hur de ska göra för att må som bäst i kropp och själ. Doris kan veta hur mycket som helst men kommer att vara mycket hänvisad till andras goda vilja och den norm som är i samhället.
Och vad är då normen? Jag tror att normen är falukorv( 25%) och potatismos (50%) med lite gurka, tomatklyftor och ketchup för resten. Att det skulle vara en tallrik som faktiskt skulle anses som normal. Frukosten kanske består av en grovmacka i bästa fall med leverpastej och gurka och kanske ett glas jos. Fika är är ju gott och det vill vi ha. Kanelbullen slinker ner och snart är det dags för middag. Två lagade mål om dagen är ju ypperligt men det ska vara ett lite lättare mål så då kan vi kanske plocka fram den där en gång uppvärmda gamla pastan från igår och en härlig sk pastasallad. 85% pasta och resten grönsaker och tonfisk.
Det här skulle enligt normen vara helt ok, men för Doris skulle det vara skit. Hon skulle förlora i allt. Kognitiv funktion, tarmfunktionen skulle lägga av, huden skulle få tillbaka eksem och blemmor, hon skulle svullna upp och tröttheten skulle ta över helt. Hennes framtid blir kanske i ett gruppboende där maten styrs av normen (ja, jag vet att det är livsmedelsverkets rekommendationer man går efter och lutar sig mot, men de ger jag verkligen inte mycket för, för det är inte något som är anpassat till dagens portioner och färdiga produkter) och där har vi problemet. Det är detta som är anledningen till att jag skriver om mat. Jag vill att vi ska hjälpa varandra och våra barn till att fokusera på näring och god mat och att sätta fokus på det som är nödvändigt och på det som vi faktiskt inte behöver alls.