Hur fasen fixar man schysst matsäck utan den klassiska mackan?

När vi som familj la om kosten försvann möjligheten till att göra mackor. Jag tänker på enkelheten i det. Mellanmål, frukost, lättare lunch, kvällsmackan och det tjorvigaste av allt nämligen matsäcken. Tänk ändå så praktiskt det var att smälla ihop en macka med smarrigt bröd och läckert pålägg. Smidigt förpackat, lättmanövrerat och löjligt praktiskt. Det är nog här som det tar emot för de flesta att göra en kostomläggning. Det är här det blir besvärligt.

Om man nu ska ha med alla i familjen med på mattåget måste man ha lösningar på inte minst matsäcken. Någonstans blir det inte lika praktiskt som det var innan men vill man göra en förändring så får man offra en del. Numera har vi en bra rutin för detta och den började ungefär så här.

 

Jag investerade i plastbehållare med två fack, inte det bästa med plast kanske, men det väger inte så mycket och det går att diska. En annan investering jag gjorde var att köpa två kylryggsäckar. Därefter var det faktiskt bara att plocka i kylen. Som i alla familjer har vi dels olika preferenser och det är lite individuellt vad vi tål. I vår familj är det fyra av fem som äter och tål ägg, så länge det är från höns som gått utomhus och fått käka gräs och mask som de mår utmärkt av och där äggen inte är pastöriserade. Helt otroligt vilken skillnad det gör. Jag älskar tex ägg men har känt obehag i hals och i mun med en märklig metallisk känsla och klåda i alla år men när vi började äta schyssta ägg så funkade det helt plötsligt för mig och jag kände ingenting. Stor skillnad för i alla fall mig. Doris är dokumenterat överkänslig mot ägg så för hennes del blir det inga ägg just nu i alla fall. Två av herrarna i familjen äter ost så då får de det. Grönsaker i bitar tex gurka, selleri, morötter, rädisor, avokado osv. Till sist har vi proteinet. Gå lös i kylen och ta fram köttbullar från igår, grannens egna fänkålssalami, ett kycklinglår eller varför inte en bit fisk. Ja, det blir lite mindre praktiskt men gott och dessutom är det lättare att vara konsekvent när man har bestämt sig för en lösning. Packade lådor läggs sedan ner i ryggsäckarna i sällskap av ett gäng frysklampar och ett par flaskor kranvatten. Jag föredrar att använda riktiga bestick och tycker att det funkar fint med ett bestickset var inrullat i en tygservett.

 I princip tar du godsakerna man kan lägga på en macka men ta bort brödet. Och ska du göra en sallad till så gör för guds skull inte en pastasallad. Ta istället din favorit sallad om det är spenat, ruccola eller isberg spelar ingen roll, en liten ruska med mynta, jordgubbar skurna i bitar och avokado. I en liten burk blandar du dressing. Själv gillar jag dijonsenap, olivolja och vinäger. På med lock och packa ner och till sist kan man tex rosta lite nötter. Rostade hasselnötter (lägg på bakplåt och kör i ugn på 200 grader i en kvart och skala) tycker i alla fall jag är jättegott. Lägg även nötterna i en separat liten burk häll på dressing och nötter vid servering. Just det, fröknäcke kan man också plocka med. Ja, lite mindre smidigt men så jäkla gott!

 

Alla kan vi bära och två ryggar tar käket, resten av deltagarnas ryggar tar badbrallor och handdukar.

 

 

Tips till sånt att lägga i matsäcken

  • Ägg

  • Korv med hög kötthalt

  • En bit fisk tex lax

  • Pannbiffar

  • Lammkotletter

  • Bacon

  • Ostbit

  • Gurka

  • Sparris

  • Rädisor

  • Selleri

  • Tomat

  • Avocado

  • Morötter

  • En god bit leverpastej med vettigt innehåll. Gör du inte egen så kolla med personalen i charkdisken i din närmsta välsorterade butik.

  • Räkor

  • Grillad sötpotatis

 

Det är alltså bara fantasin som sätter gränser. Det gäller först och främst att bestämma sig för att man ska hitta en lösning.

Här fick ni en av våra.

 

Föregående
Föregående

Det gemensamma lyssnandet.

Nästa
Nästa

Jag uppskattar att få frågan om nackspalt och screening.