Alla dessa symptom

 


En av fördelarna i funkisvärlden är att vi föräldrar ganska lätt kan nätverka med varandra, i synnerhet om barnet har en så tydlig variant som en extra kromosom på kromosompar 21, det som bland annat kallas för Downs syndrom. Vi samlas i föreningar, på sociala media och på grupper som skapats genom habiliteringen osv. Det ger jättefina möjligheter, dels att för att bara prata allmänt, få förståelse, igenkänning, men också för att själv slippa uppfinna ”hjulet” en gång till och istället ta lärdom av andras kunskap och erfarenheter. På så sätt besparas vi en massa huvudbry och informationsletande.

Stora delar av det som stöts och blöts när vi träffas är problem med matsmältning och inte minst förstoppning, energibrist, eksem och vikt. Våra barn som har ds följer tex ett särskilt vårdprogram med extra fokus på bla hjärta, sköldkörtel och celiaki. Det är ju jättebra, men som jag tidigare sagt, fokuserar vården på att ta bort symtomen och då åker laxermedel och kortisonkrämer fram i raketfart, eftersom läkare ser till symtom och jobbar med mediciner. Fantastiskt på många sätt, men det löser inte problemen utan kamouflerar dem endast för stunden.

Proverna som tas när det gäller celiaki och sköldkörteln gör oss heller inte klokare. Proverna kan tex visa att patienten inte har genen för celiaki och då finns det ju inget problem. Eller som när det gäller underfunktion på sköldkörteln, så får man besked om att barnet har hypotereos men inte vilken variation. Det är faktiskt en ganska värdelös information. Är det så att hypotereosen är Hashimotos, så är det en autoimmun sjukdom. Om vi vill försöka förbättra tillvaron för våra barn med Morbits down så är det livsstilen vi måste titta på.

Om vi nu återgår till det där med gluten, så betyder tex avsaknad av just genen för celiaki inte att ens kropp fixar gluten. En person som är intolerant mot glutenprotein har nog sina problem. Man blir inte kanonsjuk på studs men om man ständigt fyller på med tex ”mackor” som hela tiden provocerar, så blir det förr eller senare stopp.

Man kan alltså ha problem med glutenprotein, vilket väldigt många av oss har. Här finns det då för mig två vägar att välja mellan om man vill bli övertygad Antingen ser man till att gå till en funktionsmedicinsk läkare och bli ordentligt utredd. Här kan man genom breda blodpaneler försöka finna ut problemet och sedan jobba för att ge kroppen de bästa förutsättningarna, eller så ser man över familjens livsstil ordentligt och då menar jag faktiskt hela familjens livsstil. Jag anser att det gagnar alla i familjen om alla ställer upp.

Det här med att gluten är trassligt känner många av oss till. Funderar vi tex över det vete vi äter i dag, det moderna hybridiserade dvärgvetet med sina 42 kromosomer så har det ett väldigt högt antal olika glutenproteiner med en helt annan struktur än det vetet vi åt för 50 år sedan. Det vetet hette då enkelvete eller enkornsvete. Det hade 14 kromosomer och hade ett väldigt litet antal olika glutenproteiner. I dag har vi helt enkelt en annan produkt med helt andra egenskaper som kanske inte är helt sunda för oss och har hälsokonsekvenser som kan bli helknasiga.

”Rör inte mina mackor, mina kakor eller pasta!” Det är det som är den vanligaste protesten. Nähä, men då blir det antagligen inte bättre heller. Ärligt talat: Är det rimligt att medicinera för tarmfunktionen och hudproblemen? Istället för gå runt barnet, bör vi skärpa oss och börja käka riktig och näringsrik mat. Ska vi verkligen låta egot och snasket gå före välmåendet?

Det är inte särskilt många som mår bra på den kosthållningen som är standard idag och jag tänker, att det kanske är dags att gemensamt ryta till och gå emot strömmen, att vi gemensamt kräver bättre kosthållning istället för att säga ”ett stackars barn” måste äta annorlunda  eller specialkost. Vi borde helt enkelt gemensamt hjälpa till dvs att hela familjen ändrar livsstil och kosthållning. Då kanske det plötsligt blir helt normalt att äta riktig näringsrik mat och inte äta hårt processad mat full med onyttigheter som inte gör annat än skada för allas våra kroppar.

Jag är medveten om problemen med att gå ut så här hårt på den punkten, men kanske vi ska tänka ett varv till kring att boosta maten istället för att bara stoppa i oss mat utan näring enbart för att vi ska bli mätta. Mättnad utan näring ger enbart mättnad och inget annat. Våra liv måste ju funka. Alla måste funka och det gör vi inte om vi inte får rätt förutsättningar.

Föregående
Föregående

It’s Monday today! (Kraften och alla suveräna användningsområde för TAKK)

Nästa
Nästa

Skolstart