Vad tankar du din kropp med?
Vi i vår familj har sedan ett par år tillbaka valt att lägga om vår kost. Vi har tex tagit bort spannmål och socker och istället försökt att satsa på så näringstät och sund mat som möjligt. I familjen fick alla olika resultat lite beroende på individ och vi kom snabbt fram till att det inte fanns mer än praktiska nackdelar som skulle justeras. Våra grabbar kunde snabbt överskåda helheten och gjorde därigenom kloka nyttiga val men vår dotter var naturligtvis hänvisad till andras goda vilja. Dels i skolan men också privat i de sociala sammanhangen.
Vi föräldrar kunde också snabbt konstatera att vi behövde någon form av läkarintyg för att hon skulle få tillgång till rätt kost och den näring som gjorde att hon blev så mycket mer skärpt, snabb och pigg. Den inflammationsdämpande kosten som gav henne initiativet kring nya samtalsämnen runt matbordet. Den hälsosamma mat som gav henne en mage som tidigare, ärligt talat fungerat uselt i hela hennes liv. Vi hade stoppat i henne diverse märkliga produkter för att skapa flow i magen, glatt påhejade av vården. Vi hade smort in henne med krämer som varit mer eller mindre kladdiga och berikade med kortison och vi hade kört mil med rullstol eftersom hon inte hade styrka, energi och överskott till att hänga med oss andra ens på minsta promenad. Vi försökte med läkaren på vårdcentralen men eftersom Doris inte har ”genen” för celiaki eller någon annan påvisad allergi var det tvärstopp.
Efter mycket lurande och tankeverksamhet så kom vi föräldrar fram till att vi behövde någon form av bevis som inte bara visade resultatet som vi märkte och såg i vår familjevardag. Sagt och gjort, vi bestämde oss för att kontakta en funktionsmedicinsk läkare som tänker orsak istället för på att bota symtom.
Hos den nya läkaren skulle det tas blodprov som var så ”brett” att det visade på hennes reaktion på i princip all mat. Grejen var bara att Doris största problem redan var åtgärdade med hjälp av maten så då blev vi tvungna att provocera henne med tex vetemjöl under några veckor. Prover gjordes och då fick vi svar på att hon har en hel del överkänslighet mot bland annat glutenprotein, mjölkprotein, ägg för att bara nämna något. Även om vi sanerat kosten helt som vi trodde så hade använde vi fortfarande ägg och mejeriprodukter, såsom grädde och smör. När vi väl tagit bort även detta försvann hudproblemenen som var kvar i princip helt.
Vilken slutsats ska vi dra här? Ja, vi går ”all in” och detta är kanske provocerande för många men som Doris pappa säger -”Tankar du din bil med hälften vatten och hälften bensin?”