Kalops
Kalops, en finsk/svensk rätt som Cajsa Warg hade med i sin kokbok från 1755. Både coolt och gott. Är du ändå hemma och röjer i hus och liv ssätt på en kalops. Den sköter sig själ et par timmar och du får en vällagad gryta att bjuda på. Personligen är jag inte intresserad av redning gjord av vetemjöl utan struntar helt enkelt i det.
1 kg nötkött som tex bringa eller högrev.
2 msk ghee
10 kryddpepparkorn
2 lagerblad
2 tsk salt
5 dl vatten
4 skivade morötter
1 skivad purjolök
Skär köttet i lagom stora grytbitar oc fräs dem sedan i en stekpanna med ghee. Lyft över köttet efterhand i en rejäl tjockbottnad gryta. När allt kött är stekt vispar du ur stekpannan med lirte av vattnet och häller sedan ner det i grytan tillsammans med resten av vattnet, kryddpepparn, saltet och lagerbladen. Koka upp och låt det hela sedan puttra under lock i 1 1/2 h. Därefer lägger du i morötter och låter koka ytterligare 10 minuter och till sist åker purjolöken i. Låt koka i en kvart till och kalopsen är klar.
Serveras förslagsvis till smörfräst brysselkål.