Burgundisk gryta
1 kg grytbitar av oxkött
2-3 msk olivolja eller ghee
1 dl vatten
4 dl rödvin
2 msk oxfond
1 tsk salt
Några rejäla drag svartpeppar
2 lagerblad
1 tsk torkad timjan
4 vitlöksklyftor
2 gula lökar
1 stor sötpotatis
2 purjolökar
Stek köttet i omgångar i en stekpanna och lyft sedan över köttet i en stor och rejäl tjockbottnad kastrull. Häll över vatten, vin och fond, kryddor och låt koka upp medan du pressar ner vitlöken, skär den gula löken i klyftor och lägger ner det i grytan. Låt koka under lock på svag värme i 1 timme. Sedan strimlar du purjolök och skär sötpotatisen i bitar och lägger i grytan för att låta koka ytterligare en halvtimme. Servera med blomkålsris och om man vill en sked créme fraiche och sallad.