Oxsvansbuljong

Lägg oxsvans i en rejäl gryta och fyll vatten då det täcker med ca 5 cm. I med salt, lagerblad och en skvätt äppelcidervinäger. Dyk ner i ditt grönsaksföråd och plocka ut saker som börjar se lite ledsna ut(självklart kan du även ta glada och pigga grönsaker också) för att passa på att rensa lite. Ligger för kanske en trött morot och en sladdrig stjälkselleri? Trött persilja? Ös ner det i buljongen och låt det puttra i ett par timmar eller tre. När det gäller vad man kryddar med och använder för grönsaker är det bara fantasin som sätter gränser. Efterhand kommer man fram till det som man gillar bäst. Fiska upp svansbitarna och peta av köttet för att sedan låta benbitarna koka vidare i buljongen ytterligare ett antal timmar. 6-8 h tycker jag brukar vara lagom. De därefter silar du bort ben och grönsaker och ben, låter svalna och tappar upp på burkar och sätter i kyl.

Personligen finns det risk för att jag slänger i en ekologisk citronhalvan, lite gurkmeja och en bit chili. Men det är bara jag.

Ha kul, våga leka och Lycka till!

Nästa
Nästa

Kyckling buljong