Kostomläggning och att byta spår
När vi bestämde oss för att prova att ta bort insulinhöjande för att istället satsa på inflammationsdämpande mat för barnen gällde det att sälja in konceptet ordentligt. Två veckor skulle avsättas och därefter skulle det utvärderas. Ungarna sa “ja” och vi körde på med allt som kunde vara attraktivt och näringstätt. Det var faktiskt oväntat lätt. Vi klargjorde våra intentioner om att vi skulle försöka öka familjens välmående och vi skulle se om och vilka fördelar vi kunde uppnå. Både min familj och jag hade fått olika hälsoresultat och fördelar, så att vi var naturligtvis väldigt nyfikna på vad en kostomläggning för vart och ett av våra tre barn skulle medföra. Ett av de recepten som ungarna köpte med hull och hår var detta. Italienska köttbullar som kan göras i förväg och förvaras i kyl eller frys.
Italienska köttbullar
• En klick smör eller ghee till stekning
• Ett knappt kg blandfärs
• 2 msk hackad persilja
• 2 dl riven parmesan
• 1 dl mandelmjöl
• 2 ägg
• 1 tsk salt
• 0,25 tsk svartpeppar
• 0,25 tsk vitlökspulver
• 1 tsk lökpulver
• 1 msk hackad oregano
Blanda alla ingredienser och rulla dina köttbullar. Personligen har jag skaffat mig en glasskopa så att alla köttbullarna blir i ungefär samma storlek. Stek sedan dem i en stekpanna med en klick smör eller ghee för att därefter lägga dem i en ugnsfast form som gärna är lite djup eftersom det blir rätt mycket vätska i sluttampen.
• 2 dl sockerfri marinara sås
• 150 g mozarella
Skär mozarellan i bitar och lägg ut på köttbullarna. Skeda därefter ut marinara såsen över hela härligheten. Hit kan man förbereda. Nu återstår bara 25 minuter i en ugn som är satt på 200 grader. Servera sedan med tunt strimlad vitkål som har stekts i smör, ruccolasallad och gurkstavar. (Skulle man sedan vilja ha ett glas vin tillstå rekommenderar jag ett glas chianti med hög syra för att fånga upp tomatsåsen och ruccolan)
Smaklig måltid!